Veilig werken met anderstaligheid

In november 2024 stond de Cocreatie Sessie in het teken van veilig werken met anderstaligheid. Hier lees je de samenvatting:

Na het welkomstwoord van NS Hoofd Engineer Geert Jan Bazuin, deelde Arjan van Dijk, voormalig Programma Directeur bij Safety Delta Nederland (SDN), zijn kijk op veilig werken. Naar schatting is anderstaligheid de onderliggende oorzaak van 5 tot 10% van de gemelde ongevallen in de Nederlandse Industrie. Wat zegt de wetenschap? Erken anderstaligheid als een duidelijk veiligheidsrisico, bevorder bewustzijn en onderken culturele gevoeligheid in meertalige werkomgevingen, verbeter de communicatie en het trainingsmateriaal om duidelijkheid en toegankelijkheid voor alle werknemers te garanderen EN ontwikkel specifieke onderzoeksmethoden en rapportagesystemen om informatie over incidenten als gevolg van anderstaligheid vast te leggen.

Taal-RI&E stappenplan

Hava Arpaci, Beleidsmedewerker Goed Bestuur en Innovatie bij SER, legde het Taal-RI&E stappenplan uit dat uit vier stappen bestaat.

1. Bepaal de taalvaardigheid van de werknemers:
Inventariseer de verschillende talen binnen de organisatie, kijk naar het taalniveau en gebruik meetinstrumenten.

2. Bepaal het taalniveau dat het werk vereist:
Kijk naar schriftelijke en mondelinge communicatie en bepaal welk taalniveau (van de voertaal) de communicatie heeft.

3. Inventariseer het verschil tussen taalvaardigheid en het gevraagde taalniveau en bepaal veiligheidsrisico’s: kijk naar de opgehaalde informatie bij stap 1 en 2 en maak daarin onderscheid tussen documenten en gesproken communicatie.

4. Evalueer de prioriteiten van de taalgerelateerde veiligheidsrisico’s op basis van kansen en effecten.

Anderstaligen bij NS Treinmodernisering

Paul van Ettinger en Duncan van der Meeren namen iedereen mee in de lessen die zij hebben geleerd sinds het engineeringsteam werkt met anderstalige collega’s. De voertaal is Nederlands, maar veel van de communicatie in het team gaat in het Engels. De Nederlandse collega’s hebben zelfs een cursus Engels gehad. Zo blijft iedereen betrokken. Van de koffiemachine en de werkoverleggen tot en met teamuitjes.

Bouwspraak

Rene du Pon, Hogere Veiligheidskundige bij Volandis, ging in op de Bouwspraak: een gebarensysteem/set voor het waarschuwen en laten handelen van werknemers die zich in een gevaarlijke situatie bevinden of er mogelijk in terecht komen. Hoe gaat dit in zijn werk? Start als seiner altijd met het attentiegebaar, maak visueel contact met de ontvanger en begin daarna als seiner met de gebaren die volgen. Er volgde een demo van de meertalige website van Bouwspraak waar de methode wordt uitgelegd.

Inhuur en het convenant veilig werken in de Bouw

Peter Loef, Programmamanager Arbeidsmigratie bij de ABU, vertelde over het convenant veilig werken in de Bouw met en door ingehuurd personeel. Het project richt zich op het gebrek aan veiligheidskennis en basiscompetenties, maar ook taalbarrières en communicatieproblemen die kunnen leiden tot onveilige situaties. De focus ligt op taal, communicatie, cultuur, integratie en betrokkenheid, onduidelijkheid over diploma’s, productiedruk en wisselende ploegen. Succesfactoren voor de aanpak zijn: intrinsieke motivatie, vertrouwen, intersectorale samenwerking, inzet van beschikbare middelen en instrumenten en de support van ketenpartners.

E-book agrarische sector

Ingrid Blom, Themaspecialist Arbeid bij Glastuinbouw Nederland en Tanja de Jong, Projectleider gezond en veilig werken bij Stigas, legden uit dat er in de agrarische sector extra aandacht is voor internationale medewerkers. Meer dan de helft van de arbeidsmigranten kent namelijk geen of weinig Nederlands. Er is een E-book geschreven met daarin 8 stappen om veilig te werken: werving en selectie, wie doet wat, afspraken over voertaal en communicatie, introductie van het bedrijf, werkinstructie maken, instructies en voorlichting op de werkplek, toezicht en veilige cultuur en continue proces.

Rondleiding NS Treinmodernisering

Tijdens de presentaties was er de mogelijkheid om mee te gaan op rondleiding door de werkplaats van de NS Treinmodernisering. Hier zagen we de verschillende stations voor reparaties waar in tijden van topdrukte wel 40 treinstellen staan. Wanneer er minder te doen is, zoals nu, wordt het personeel uitgeleend aan onderhoudsbedrijven.

Namens de Cocreatie partners NVDO, TNO, VHP, SZW, Stigas, Sectorinstituut Transport en Logistiek, Doorzaam en Volandis, danken we iedereen voor hun deelname.