Oproep deelname panelgesprekken uitwerking Arbovisie 2040

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in oktober 2023 de Arbovisie 2040 gepubliceerd. Op dit moment wordt aan de hand van de 4 onderstaande prioriteiten gewerkt aan de uitwerking. Deze prioriteiten moeten leiden tot concrete oplossingen voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden.

Prioriteiten uitwerking Arbovisie 2040

  • Een plan van aanpak met uit te werken oplossingsrichtingen voor het investeren in zowel de beschikbaarheid en de kwaliteit van RI&E’s als het daarvan levend houden op de werkvloer (met speciale aandacht voor ondersteuning van het MKB). 
  • Een plan van aanpak met uit te werken oplossingsrichtingen voor het verbeteren van de positie van zzp’ers en het beter borgen van ketenverantwoordelijkheid.  
  • Een plan van aanpak voor de herijking van de wet- en regelgeving om te bezien of er vereenvoudiging c.q. verduidelijking mogelijk is zonder afbreuk te doen aan het beschermingsniveau.  
  • Een onderzoek naar financiële prikkels, inclusief het verhogen van boetes.

Panelgesprekken

Om beter zicht te krijgen op de uitwerking van (voorgenomen) beleidsmaatregelen in de praktijk wil SZW in gesprek met mensen die hier in hun werk dagelijks mee te maken hebben. In deze panelgesprekken wil het ministerie achterhalen waar mensen tegenaan lopen in hun werkzaamheden. Het betreft gesprekken van ongeveer 2 uur met een groep van maximaal 10 personen.

SZW zou hiervoor graag een aantal doelgroepen willen spreken: werkgevers (groot en klein), opdrachtgevers, zzp’ers, onderaannemers, mensen werkzaam in een keten en uitzendkrachten.

Voor de gesprekken zijn de volgende data gereserveerd:
Maandag 8 april, 15:00 – 17:00, onderwerp: RI&E
Woensdag 10 april, 10:00 – 12:00, onderwerp: ZZP en ketenverantwoordelijkheid
Woensdag 10 april, 13:00 – 15:00, onderwerp: Vereenvoudiging Arboregelgeving

Vragen ter voorbereiding  

Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

  1. Wat doe je om te zorgen dat jouw personeel gezond en veilig werkt? Welke activiteiten of maatregelen zijn hiervoor in jouw bedrijf? 
  2. Ken je de verplichting een RI&E te moeten maken?
  3. Welke knelpunten kom je in de praktijk tegen om deze RI&E op te stellen? (informatie, arbodienst, financiën)
  4. Welke hulp heb je nodig om aan deze (en andere arbo) verplichtingen te voldoen?

Ketenverantwoordelijkheid opdrachtgevers en bescherming zzp’ers 

Algemeen

  1. Welke knelpunten zijn er m.b.t. ketens?

Onderaannemer

  1. Welke belemmeringen worden ervaren door opdrachtnemers?
  2. Welke regels vormen een belemmering voor opdrachtnemers? (nb er is diversiteit in opdrachtgevers)
  3. Hoe gaan onderaannemers om met de hun dubbele rol (vb werkgever, maar ook opdrachtgever)

 Vereenvoudiging Arbowetgeving  

  1. Hoe informeren werkgevers zich over de arboregelgeving?
  2. In hoeverre vinden zij de arboregelgeving duidelijk (begrijpelijkheid, vindbaarheid, goed omschreven wat de werkgever moet doen?) Welke onderdelen/onderwerpen zijn eventueel onduidelijk?
  3. In hoeverre kunnen werkgevers de arboregelgeving uitvoeren? Op welke onderdelen ervaren zij eventueel knelpunten bij de uitvoering?

Meer informatie over, of aanmelden voor deelname aan, de panelgesprekken kan via projectsecretaris mevrouw Chawila Soebhag: csoebhag@minszw.nl of 06 – 50 15 03 03.